Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Росії відклав слухання у справі про турбіни Siemens, завезені до Криму


У Росії Арбітражний суд столиці Москви відклав слухання за позовом німецької компанії Siemens до російських державних компаній через доставку газових турбін до окупованого Росією Криму.

Як мовиться в документах суду, підготовче засідання мало відбутися 18 вересня, але суд переніс його на 16 жовтня.

Рішення відкласти засідання суд ухвалив на прохання відповідачів, двох компаній із однаковою назвою «Технопромекспорт» (ВАТ «Технопромекспорт» і ТОВ «Технопромекспорт»), що є підрозділами державної корпорації «Ростех».

Siemens подав позов проти цих компаній у липні, після того, як виявилося, що чотири його турбіни, надіслані для електростанції на Таманському півострові у Краснодарському краї Росії, опинилися в Криму, всупереч санкціям Євросоюзу, запровадженим після анексії Криму Росією в 2014 році.

Минулого місяця Арбітражний суд столиці Росії Москви відмовив німецькій компанії Siemens в арешті чотирьох її газових турбін. Компанія просила суд вжити запобіжних заходів, а саме накласти на турбіни арешт і заборонити транспортувати їх, здійснювати монтаж, експлуатувати, модифікувати чи будь-яким іншим способом використовувати їх, вважаючи, що в разі, якщо суд не підтримає її позов, вона зазнає значної шкоди, бо турбіни вже стануть уживані і значно втратять на вартості. Суд вирішив, що позивач не надав доказів, що зазнає шкоди, якщо запобіжні заходи не будуть вжиті.

У серпні російське видання «Коммерсант» викрило схему, за якою турбіни компанії Siemens були перевезені з Росії до окупованого Криму: турбіни були перепродані іншій російській компанії, що не мала прямого контракту з німецькою, і це, за планом авторів схеми, має практично унеможливити успіх оскарження оборудки в російському суді.

У Росії вже давно не приховували, що планували насправді використати згадані турбіни для нових електростанцій у Криму, який після окупації і від’єднання від енергомережі України потерпає від нестачі електроенергії. Росія не має власних технологій і можливостей виробляти такі турбіни; також, за повідомленнями російської преси, потрібні турбіни не вдалося купити й на зовнішніх ринках. Siemens заявляє, що російські контрагенти неодноразово подавали письмові підтвердження і зобов’язання, що ці турбіни, офіційно призначені для планованої електростанції на Таманському півострові, не будуть перевезені з Росії до Криму. Москва ж стверджує, що контракт не був порушений, бо турбіни для Криму були закуплені не безпосередньо в німецького концерну, а «на вторинному ринку».

Після того, як стало відомо, що всі чотири турбіни все-таки перевезені з Росії до Криму, Москва заявила, що тепер, незважаючи ні на що, як і планувала, запустить дві кримські електростанції наступного року. ЄС тим часом додав до санкційних списків кілька фізичних і юридичних осіб, причетних до оборудки, що викликало обурення в Москві.

XS
SM
MD
LG